default-logo
15
FEB
2012

Proiectul “Pentru Viaţă” – 10 ani de activitate

Posted By :
Comments : 0

Apasa aici pentru a vizualiza si descarca acest document.

 

 

Proiectul “Pentru Viaţă” 10 ani de activitate

 

Vă rog, părinţilor, ocrotiţi-vă copiii! E vorba de viitorul nostru ca neam , popor şi patrie”.

 


A fost şi rămâne o rugăminte imperativă, adresată nouă tuturor, de către Mitropolitul Bartolomeu Anania, în ultima lui scrisoare pastorală din decembrie 2010. Tot aici ne vorbea de “libertatea prost înţeleasă şi rău folosită”, precum “libertatea mamei de a-şi ucide pruncul nenăscut”[…]. Îndrăznesc să cred că, în urmă cu 10 ani, Mitropolitul a iniţiat proiectul “Pentru Viaţă” cu acest gând, în dorinţa ocrotirii vieţii copiilor care sunt un dar al lui Dumnezeu. Nădăjduiesc că, în tot acest timp, am reuşit împreună cu echipa de voluntari ai proiectului, să dăm viaţă măcar în parte, dorinţei profunde a Mitropolitului Bartolomeu Anania.

 

Proiectul şi-a început activitatea în data de 1 iulie 2001, la Policlinica Sf Pantelimon, fiind susţinut financiar timp de 3 ani, de către Episcopia Evanghelică – Lutherană Baden-Wűrttemberg din Germania (cunoscut fiind faptul că există un parteneriat între cele două Biserici). Într-un raport, în calitate de coordinator a proiectului, notam câteva rezultate mai importante obţinute în cei aproape 3 ani de activitate: în perioada 1 iulie 2001 – 1 ianuarie 2004, am efectuat 880 de consilieri, atât la cabinetul Policlinicii Sf Pantelimon cât şi la Clinica de Ginecologie I din Cluj; în acest timp am avut în proiect 30 de mame, dintre care 19 au renunţat la avort iar 11 au renunţat la abandon. Acestor mame le-am oferit lunar un sprijin financiar ( 1 milion lei / lună) şi material ( haine, scutece, alimente, etc.) ; 8 dintre mame erau eleve. Am efectuat 125 de teste de sarcină gratuite la eleve şi studente. Am predat cursuri timp de 2 ani la 10 licee din Cluj, despre avort, contracepţie şi bolile cu transmitere sexuală ( cu acordul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj), folosind ca materiale informative pliante, planşe, 3 cursuri pe care le-am scris pentru elevi şi 2 CD-uri, realizate împreună cu un voluntar a proiectului […].“

 

Începând cu anul 2004, din lipsa fondurilor, activitatea proiectului se desfăşoară în exclusivitate sub formă de voluntariat. Cu toate că nu mai avem un asistent social plătit ( renunţând astfel la partea socială a proiectului) iar eu am început un alt serviciu, continui proiectul. Am început activităţi cel puţin la fel de importante şi cu rezultate încurajatoare:


În anul 2004 am constituit Federaţia Organizaţiilor Ortodoxe Provita, cu sediul în Bucureşti, avându-l ca preşedinte pe preotul Nicolae Tănase. În calitate de vicepreşedinte al Federaţiei, am organizat anual Adunarea Generală a Federaţiei precum şi Simpozioane. La aceste Adunări care au avut loc adeseori la mănăstiri, am avut bucuria de a avea în mijolcul nostru Ierarhi precum: PS Vasile Someşanul, IPS Andrei Andreicuţ – actualul Mitropolit al Clujului, IPS Laurenţiu Streza -Mitropolit al Ardealului, iar anul acesta (29 iulie), va fi în mijlocul nostru, la Adunarea de la mănăstitrea Neamţ, IPS Teofan – Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

 

Am iniţiat o serie de alte asociaţii provita ortodoxe în ţară, care au aderat ulterior la Federaţie. La ora actuală numărăm 21 de asociaţii, cu sediul la Sibiu (actele sunt în lucru) iar noul preşedinte ales al Federatiei este pr. prof. dr Vasile Mihoc;

 

Am continuat să fac consiliere pre-şi postavort, la studentele aflate în criză de sarcină; ofer un tratament alternativ, care înlocuieşte cu succes contraceptivele, în cazul afecţiunilor ginecologice, evitând astfel efectele lor secundare, multiple şi grave;

 

Am ţinut conferinţe cu tematică „provita“ în diferite oraşe din ţară şi străinătate;

 

În septembrie 2008, am editat prima carte de bioetică medicală şi creştină care va servi drept ghid al Federaţiei. Coautor este renumitul prof. Pr. Dr Ilie Moldovan, care a scris partea teologică şi duhovnicească a ghidului. Cartea a fost intitulată :„Îndrumarul medical şi creştin despre viaţă al Federaţiei Organizaţiilor Ortodoxe Pro-Vita din România“, tipărită la Editura Renaşterea, Cluj-Napoca, cu binecuvântarea Mitropolitului Bartolomeu ;

 

M-am implicat, alături de alte asociaţii provita, în apărarea dreptului la viaţă a copilului nenăscut prin combaterea avortului chirurgical (legal sau„ la cerere“), a avortului hormonal (provocat de contraceptive, sterilet, etc), a avortului terapeutic ( când sunt omorâţi în special copiii cu dizabilităţi) , a fertilizării in vitro ( FIV ), etc, cât şi în apărarea drepturilor copilului născut prin combaterea educaţiei sexuale din şcoli, al „aşa-ziselor programe de sănătate care-i învaţă pe copii cum să îmbătrânească vertiginos prin depravare planificată“ (citat din aceeaşi pastorală), prin combaterea unor forme agresive de vaccinare a copiilor (Gardasil), ş.a.

 

Activitatea advocacy, privitor la schimbarea sau modificarea unor legi care neîndreptăţesc viaţa omului de la concepţie şi până la moarte, a fost şi rămâne pentru Federaţie o prioritate. Dovadă în acest sens sunt multitudinea de scrisori şi amendamente trimise de noi către guvern, ministere, miniştrii şi alţi oameni aflaţi la conducerea ţării. Sunt şi politicieni care răspund iniţiativelor noastre şi ne sprijină, reuşind astfel să nu fie votate legi care ne-ar aduce şi mai multe prejudicii.( vezi: www.provitabucuresti.ro, www.avort.ro, www.pentruviatacluj.ro, etc).

 

În încheiere, doresc să aduc mulţumiri tuturor voluntarilor proiectului şi, nu în ultimul rând, Preasfinţitului Episcop vicar – Vasile Someşanul, care m-a sprijinit, încurajat şi îndrumat mereu în acest proiect.

 


Dr Christa Todea-Gross,

 

Coordonator al Proiectului „Pentru Viaţă“,

 

Vicepreşedintele Federaţiei Provita,

 

10.07.2011

Cluj-Napoca

 

About the Author

Leave a Reply

*

You cannot copy content of this page

error: