default-logo
21
NOV
2009

Ce sunt adjuvantii folositi pentru vaccinuri?

Cuvântul “adjuvant” provine din limba latină şi înseamnă “a sprijini”. Adjuvantul este o substanţă care se adaugă la vaccine şi are rolul de a creşte titrul (concentraţia) anticorpilor din sânge.

Pentru ca un vaccin să fie validat este nevoie de o creştere eficientă a titrului de anticorpi după vaccinare. Deoarece la majoritatea vaccinurilor nu este suficientă cantitatea de antigen (în cazul vaccinurilor cu virus atenuat sau cu fragmente de virus) iar titrul de anticorpi nu creşte suficient, este nevoie de un adaus de adjuvanţi.

Adjuvanţii tipici sunt săruri de aluminiu precum hidroxidul de aluminiu. Adjuvanţi noi, care sunt utilizaţi pentru vaccinuri în caz de pandemie sunt AS04 (GSK) sau MF59 (Novartis). Este vorba de emulsii de ulei în apă care conţin Sqalena, Polisorbat 80 şi vitamina sintetică E.

Avantajul acestori adjuvanţi noi este acela că, spre deosebire de sărurile de aluminiu, ele induc o creştere cu mult mai mare şi mai îndelungată a titrului de anticorpi. Adevăratul motiv pentru care au fost introduşi adjuvanţi noi este acela că nu stimulează doar formarea de anticorpi (stimularea TH2) ci şi imunitatea celulară (stimularea TH1).

Prin aceasta stimulare a imunităţii celulare se vrea o “facere de bine” pentru sistemul imun. Dar riscurile constau, pe lângă cele ale substanţelor în sine (sqalena şi polisorbat 80) în faptul că la femeile gravide, prin stimularea imunităţii celulare va fi respins embrionul sau fătul.

Deşi formarea de anticorpi este stimulată doar prin intermediul acestor substanţe toxice, experţii sunt de părere că anticorpii rezultaţi nu sunt orientaţi în mod specific împotriva adjuvanţilor ci împotriva particolelor de virus (antigen). Pentru această ipoteză, care este veche de zeci de ani, nu există însă suficiente dovezi ştiinţifice.

De aceea rămâne deschisă întrebarea cât de specifici sunt anticorpii împotriva unor anumite boli şi deci a unor agenţi patogeni (virusuri, bacterii, etc.). Probabil este suficient ca să fie injectate doar aceşti adjuvanţi (hidroxid de aluminiu sau sqalena) şi care să producă anticorpi în ce concentraţie dorim.

http://www.impfkritik.de/adjuvans/

Traducere: Dr. Christa Todea-Gross, 19.11.09

Descarcă: Ce sunt adjuvantii din vaccinuri?

Pentru a salva pe calculatorul dumneavoastra fisiereul dati click dreapta pe link si apoi alegeti “Save Target As …” sau “Save Link As …”

About the Author

Leave a Reply

*

You cannot copy content of this page

error: